Een gemiddeld consult bij de tandarts duurt meestal 15 minuten. Dit is de tijd die vaak wordt ingepland voor een halfjaarlijkse controle, waarbij de tandarts uw gebit inspecteert, tandplaque of tandsteen verwijdert, en eventuele wensen of problemen bespreekt. Als er aanvullende behandelingen nodig zijn, zoals het vullen van gaatjes of een grondige gebitsreiniging, zal er ee aparte afspraak worde ingepland. De behandelaar kan u van te voren vertellen hoe lang de afspraak gepland staat.
Het wordt aangeraden om met kinderen al vanaf een jonge leeftijd naar de tandarts te gaan. Kinderen zijn bij DeltaDents altijd welkom om mee te komen met ouders voor de half jaarlijkse controles. Al is het, als ze heel jong zijn, om gewoon te wennen aan de omgeving.
De meeste tandartsen adviseren om met regelmatige tandartsbezoeken te beginnen zodra het eerste tandje doorkomt, meestal rond de leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar. Op deze manier kan de tandarts de ontwikkeling van het gebit vanaf het begin volgen en eventuele problemen vroegtijdig opsporen. Vroege tandartsbezoeken helpen ook om kinderen te laten wennen aan de tandartspraktijk, wat angst op latere leeftijd kan verminderen. De tandarts kan bovendien ouders advies geven over mondverzorging, voeding en het gebruik van bijvoorbeeld een speen of fles, om zo de gezondheid van het kindergebit optimaal te houden.
Help je kind elke dag bij het tandenpoetsen. Ga met je kind 2 keer per jaar naar de tandarts. Zo voorkom je gaatjes en blijft het gebit gezond. De zorgverzekering betaalt de kosten van de tandarts voor ieder kind tot 18 jaar. Dus, maak een afspraak. Dat kost niks extra!
Nazorg na het trekken van een tand of kies (extractie)
U dient de eerste 24 uur na extractie (verwijdering van tand/kies) niet te spoelen en te roken. Ook zuigen aan de wond wordt afgeraden. Houdt het gaasje een half uur in de mond en bijt hier goed op.
U hebt een chirurgische behandeling ondergaan.
De eventuele problemen die u kunt ondervinden zijn:
– Pijn
– Zwelling in en/of buiten de mond (kan aanzienlijk zijn, maar hoort bij de behandeling)
– Beperkte mondopening
– Het slikken kan pijnlijk zijn
– Algemeen gevoel van ziek zijn en een iets verhoogde temperatuur
Deze bezwaren nemen na 3 à 4 dagen af en duren normaal niet langer dan een week.
De pijn kan worden bestreden met de eventueel voorgeschreven pijnstiller of met een middel dat u zelf haalt bij de drogist of apotheek, zoals Paracetamol en/of in combinatie met Ibuprofen (in ieder geval geen aspirine – werkt bloed verdunnend).
Bij thuiskomst kunt u om de zwelling te beperken een plastic zakje met ijsblokjes of bevroren diepvriesgroenten – uitwendig – op het operatiegebied (wang) aanbrengen gewikkeld in bijv een doek. Deze zak legt u er 15 minuten op, 15 minuten eraf, niet drukken en dit herhaalt u drie maal.
De bewegingsbeperking van de kaak en de eventuele slikklachten zullen binnen enkele dagen verdwijnen.
Kleine nabloedingen kunnen optreden. Deze zijn bijna altijd te verhelpen door een gaasje (geen watten) op de wond te leggen en daar gedurende 20 minuten op dicht te bijten. Zo nodig herhalen; rood speeksel is niet direct een nabloeding. Bij twijfel kunt u altijd even telefonisch contact opnemen met de praktijk.
Voor een goede wondgenezing is het schoonhouden van de mond van zeer groot belang. Tenzij anders is voorgeschreven kunt u dit bereiken d.m.v. normaal tandenpoetsen en de dag na de behandeling dit poetsen nog aan te vullen met het spoelen van de mond met lauw zout water (1 theelepeltje zout in een glas lauw water).
Eventuele hechtingen verdwijnen vanzelf na maximaal 1 à 2 weken. Desgewenst kunt u de eerste dag vloeibaar / zacht voedsel eten.
Nazorg informatie na een uitgevoerde wortelkanaalbehandeling
Uw endodontische behandeling is zojuist geëindigd.
Indien u een verdoving heeft gekregen, wilt u dan op het volgende letten:
– Niet op de tong en lip bijten (indien u verdoofd bent in de onderkaak).
– Wees voorzichtig met warme dranken.
De door u ondergane wortelkanaalbehandeling kan na bezwaren geven voor de behandelde tand of kies:
– Gevoelig met bijten/kauwen.
– Gevoelig met aanraken.
– Ook uw tandvlees kan een beurs gevoel geven.
Deze ongemakkelijke beleving kan 48-72 uur duren.
Tevens is het mogelijk dat u pas na 2-3 dagen last kunt krijgen. Dit is niet ongebruikelijk.
Instructie: Vermijd kauwen in het behandelde gebied voor de komende 3 dagen.
Gebruik pijnstillers afhankelijk van uw pijnbeleving:
Paracetamol 1000 mg 4x daags en indien gewenst daarnaast ook
Ibuprofen 400 of 600 mg 3x daags
Een andere mogelijke complicatie is het krijgen van een zwelling.
Mocht u dit hebben en u voelt zich ziek dan dient u onmiddellijk contact op te nemen met onze praktijk.
Voor de goede orde: blijf wel uw tanden poetsen!
Indien u door hevige napijn uw tanden niet kunt poetsen, gebruik dan tijdelijk desinfecterende mondspoeling bijvoorbeeld Perio-aid of Corsodyl. Beide zijn verkrijgbaar bij de apotheek.
De wortelkanaalbehandeling
Graag geven wij u meer informatie over een wortelkanaalbehandeling, ook wel een zenuwbehandeling genoemd.
Er zijn verschillende redenen om zo’n behandeling uit te voeren:
1. Pijn doordat de zenuw ontstoken is.
2. Voorbehandeling voor kroon- en brugwerk.
3. Avitaliteit ; de zenuw van de tand/kies is afgestorven.
Een zenuw kan geïrriteerd raken als gevolg van o.a. cariës (tandbederf), overbelasting of na het maken van een nieuwe vulling.
De behandeling
Een element (tand/kies) heeft afhankelijk van de plaats in de mond een, twee, drie of zelfs vier wortels. In elke wortel loopt een kanaaltje dat gevuld is met een bloedvat en een zenuw. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt dit kanaaltje door middel van kleine vijltjes schoongemaakt. In het algemeen is het nodig om de kies te isoleren met een rubber doekje om zo steriel mogelijk te werken.
Met behulp van een spoelmiddel worden de kleine restjes verwijderd.
Als het kanaal schoon is en een goede vorm heeft gekregen wordt het gedroogd met papierstiftjes waarna het gevuld kan worden.
Het vullen gebeurt met rubberstiftjes die met cement op de juiste plaats worden gelijmd. Als het kanaal helemaal overvuld is, wordt de overmaat weggesmolten en kan er een restauratie op het element worden aangebracht.
Napijn
Het is een normaal verschijnsel dat u na deze behandeling een paar dagen een zeurend gevoel heeft op de plek van de behandeling. Het weefsel boven de tand/kies is namelijk geïrriteerd door de amputatie van de zenuw. Vaak is de zenuw ontstoken geweest en zijn er allemaal stoffen door het lichaam aangemaakt om de ontsteking tegen te gaan. Deze stoffen veroorzaken ook pijn.
In de regel geldt dat hoe mee pijn vooraf, hoe langer het duurt voordat de pijn verdwenen is. U kunt hier gerust een pijnstiller voor innemen.
Antibiotica
Antibiotica helpen niet om de ontsteking tegen te gaan. Eenvoudigweg omdat de antibiotica niet op de bewuste plek kunnen komen. Alleen als er een dikke wang of een opgezette mondbodem ontstaat, moet er soms antibiotica worden voorgeschreven. Het is raadzaam contact met de praktijk hierover op te nemen.
Licht uw tandarts in over eventuele overgevoeligheid voor antibioticum!
U krijgt dan een kuur voorgeschreven die u geheel moet afmaken.
Vervolgbehandeling na een geslaagde wortelkanaalbehandeling
Een element dat een kanaalbehandeling heeft gehad heeft in principe een lange levensduur. Het is alleen verzwakt door de grote restauratie die gemaakt is. Tevens wordt het element wat brosser in de loop van de jaren. Het is raadzaam om na verloop van tijd het element van een knobbeloverkapping (een vulling die het kauwvlak volledig overdekt) of een kroon te voorzien, om breuk te voorkomen.
Een tand of kies direct vervangen door een implantaat
Bij u is geconstateerd dat een tand of kies verwijderd moet worden. Er is een afspraak gemaakt om het element (de tand of kies) te extraheren en meteen een implantaat te plaatsen.
Hieronder geven we u informatie hoe de behandeling in zijn werk gaat, welke voorbereidingen moeten worden getroffen en wat u na de behandeling kunt verwachten.
Voor het gemak gaan we er in deze brief vanuit dat het een tand betreft die vervangen moet worden. De procedure voor het vervangen van een kies gaat op dezelfde wijze.
Wat is een implantaat?
Een implantaat is een soort schroef die in het bot van de kaak kan worden geplaatst.
Het implantaat is vervaardigd uit titanium. Titanium heeft als eigenschap dat het als lichaamseigen wordt gezien. Hierdoor groeit het kaakbot om de windingen van het implantaat en zal het implantaat vast in de kaak zitten.
Het is de vervanging van de wortel van de tand. Omdat het implantaat hol is, met schroefdraad aan de binnenkant, kan er een kroon op worden bevestigd. Zo ontstaat er weer een complete tand.
De voorbereiding
Vaak is er afgesproken om op het implantaat direct een tijdelijke kroon te plaatsen.
Om deze kroon te kunnen voorbereiding is het nodig dat er modellen van uw kaak worden gemaakt en dat de kleur van de kroon wordt bepaald.
Om de kans op succes van de behandeling zo groot mogelijk te maken begint u de dag van de ingreep met een antibiotica kuur. U krijgt hiervoor van tevoren een recept mee dat u kunt inleveren bij uw eigen apotheek.
De behandeling
Onder plaatselijke verdoving wordt de tand verwijderd en het implantaat in de kaak aangebracht. Tijdens de behandeling wordt er een steriel doek over u heen gelegd. Ook uw hoofd en ogen worden afgedekt, zodat u niet in de felle operatielamp hoeft te kijken. U kunt wel onder de doek doorkijken.
Begonnen wordt met het verwijderen van de tand. Om het omgevende bot zo min mogelijk te kwetsen wordt de tand vaak met een boortje in tweeën gesplitst zodat deze er in stukjes uitgehaald kan worden.
Daarna wordt een gat in de kaak geboord waar het implantaat in wordt geplaatst. U voelt hierbij een trilling maar geen pijn. Het eerste deel van de behandeling is nu klaar en zal ongeveer 30 minuten hebben geduurd.
Als er een tijdelijke kroon is voorbereid wordt deze op het implantaat bevestigd. De tijdelijke kroon kan vooraf nooit volledig worden afgevormd. De laatste afvorming kan pas plaatsvinden in deze fase van de behandeling.
Hierna zal de kaak nog moeten worden aangevuld. Het gat in de kaak dat ontstaat nadat de tand is verwijderd is namelijk groter dan dat het implantaat dik is. Er blijft dus ruimte over tussen het implantaat en de kaak. Dit gat moet worden opgevuld met kunstbotkorrels.
Het tandvlees kan daarna met een oplosbare hechting op zijn plaats gehecht worden.
Tenslotte wordt de tijdelijke kroon aan de achterzijde voorzien van een vulling en bijgeslepen om er zeker van te zijn dat deze niet belast kan worden. De gehele behandeling duurt 1 a 1,5 uur. In die gevallen waarbij er geen tijdelijke kroon wordt geplaatst duurt de behandeling ongeveer 1 uur.
Na de behandeling gaat u gewoon weer naar huis. Het is wel verstandig iemand mee te nemen voor het vervoer.
Na de behandeling
De plaatselijke verdoving is na een tot twee uur uitgewerkt. U kunt daarna pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstillend middel. Het beste kunt u beginnen met innemen van de pijnstiller voordat de verdoving is uitgewerkt. Gebruik geen aspirine, dit werkt bloed verdunnend.
Door de ingreep kan uw gezicht gaan zwellen. Dat is normaal en een gevolg van de ingreep. De zwelling zal na drie dagen het grootst zijn en wordt dan vanzelf minder om tenslotte geheel te verdwijnen. Het kan langer dan een week duren voordat de zwelling grotendeels is verdwenen. Hou er in uw planning rekening mee dat u de dag van de ingreep en de dag er na rustig aan kan doen.
Het implantaat heeft 3 maanden de tijd nodig om goed vast te groeien in het kaakbot. Daarom mag u het implantaat in die tijd niet belasten. Als er meteen een tijdelijke kroon op het implantaat is geplaatst moet u er dus aan denken dat u hier met eten rekening mee houdt.
Ook na 4 maanden moet u voorzichtig doen met de tijdelijke kroon omdat deze gemaakt is van een soort plastic dat kan breken.
Mondverzorging
Het is van belang uw mond zo schoon mogelijk te houden. U ontvangt een recept voor een mondspoelmiddel. Hier dient u vanaf de dag na de ingreep uw mond 3 keer per dag mee te spoelen.
Wanneer de wond voldoende is genezen moet u het implantaat met de rest van de tanden en kiezen mee gaan poetsen. Goede reiniging is van groot belang om infectie en daardoor verlies van het implantaat te voorkomen.
Risico’s
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook bij het aanbrengen van kunstbotkorrels of een implantaat kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding en wondinfecties. Daarnaast kan een gevoelsstoornis van de onderlip of kin optreden. De kans hierop is echter bijzonder klein en de stoornissen zullen vrijwel altijd van tijdelijke aard zijn. Er is een kleine kans, minder dan 2 %, dat een implantaat niet vast groeit en moet worden verwijderd. Mocht dit noodzakelijk zijn, dan wordt met u overlegd of een nieuwe poging zal worden gedaan of dat beter voor een andere oplossing kan worden gekozen. Roken vertraagt de wondgenezing; dit betekent ook dat roken het vastgroeien van de implantaten kan verstoren.
De definitieve kroon
4 tot 12 maanden na het plaatsen van het implantaat met een tijdelijke kroon kan uw eigen tandarts beginnen met het maken van de definitieve kroon. Voor het maken van deze kroon wordt er een afdruk of scan van uw kaken gemaakt. Samen met het tandtechnisch laboratorium wordt voor u speciaal een kroon op maat gemaakt met een optimale vorm en kleur.
Als er bij u geen tijdelijke kroon op het implantaat was geplaatst kan de definitieve kroon na 3 maanden worden geplaatst.
Kosten
Implantaat behandelingen ten behoeve van een kroon komt vaak niet voor vergoedingen van uw verzekeringsmaatschappij in aanmerking. Dit betekent dat u zelf de behandeling moet betalen. Een veel voorkomend misverstand, ook bij medewerkers van uw ziektekostenverzekering, is dat implantaten vergoed worden na een machtiging of het indienen van een behandelplan. Echter alleen implantaten die geplaats worden in een ernstig geslonken én volledig tandeloze kaak komen hiervoor in aanmerking.
Alleen als u een aanvullende verzekering voor tandheelkunde heeft afgesloten is mogelijk om voor (gedeeltelijke) vergoeding van de implantaatbehandeling in aanmerking te komen.
Wanneer komt u in aanmerking voor een flap operatie?
Indien er na uitgebreide mondhygiënische behandeling ruimte tussen tand/kies en tandvlees blijft bestaan is dit een voorkeursplek voor nieuwe bacteriën. Wanneer deze ruimte meer dan 4 millimeter bedraagt noemen we deze in de tandheelkunde een ‘pocket’. Een pocket kunt u niet met uw tandenborstel, rager of tandenstoker schoonhouden. U komt eenvoudigweg niet zover onder het tandvlees. De bacteriën die zich hierin ophopen veroorzaken een ontstekingsreactie waarop ons afweersysteem stoffen aanmaakt om deze bacteriën op te ruimen. Jammer genoeg kan het bot niet tegen deze lichaamseigen stof en zal het langzaam verder afbreken.
Indien de mondhygiëne goed en constant is kan door middel van een flap operatie het botcontour worden verbeterd en het tandvlees worden aangepast aan het botniveau. Hierdoor wordt de pocket minder diep en kunt u deze plek zelf beter schoonhouden. Het proces van afbraak wordt geremd of zelfs gestopt.
Waaruit zal de behandeling bestaan?
Tijdens de flap operatie wordt in een steriele setting, onder lokale verdoving het tandvlees ter plaatse van de pocket afgeschoven zodat worteloppervlak en botcontour zichtbaar worden. Hierna wordt de pocket goed gereinigd en een zodanige situatie gecreëerd dat u het gebied thuis goed kunt reinigen. Als alles schoon is wordt het tandvlees, na correctie, weer terug geklapt en gehecht.
Nazorg
De hechtingen worden na 7-10 dagen verwijderd. Gedurende deze tijd moet u 2 keer per dag, 1 minuut spoelen met een chloorhexidine mondspoelmiddel. U mag dit gebied gedurende deze week niet rageren/ stokeren en/of poetsen. Het tandvlees kan hierdoor van zijn plek raken doordat de hechtingen deze mechanische druk niet aan kunnen. Indien er gebruik is gemaakt van een botgroeimiddel zal de tandarts dit aangeven en de instructie aanpassen.
Over het algemeen is er weinig napijn. Mocht u toch pijn hebben dan kunt u gerust een normale pijnstiller nemen. In dien de hechtingen los gaan, het blijft bloeden, u een dikke wang krijgt, koorts of veel napijn heeft, is het raadzaam even contact op te nemen met de praktijk.
Voor en nadelen van de behandeling
Na de operatie zult u merken dat de wortels van de tanden of kiezen in het gebied meer bloot zijn komen te liggen. Dit kunt u (als het een gebied voor in de mond betreft) zien en voelen. Het tandvlees is immers gecorrigeerd en verschoven naar de plek waar het bot rondom de tand begint. In de meeste gevallen geeft dit in het begin wat gevoel voor warm, koud en soms zuur. De ervaring heeft geleerd dat dit na verloop van tijd minder wordt doordat de zenuw zich in de wortel wat meer terug trekt. Indien de gevoeligheid blijft kan er gespoeld worden met fluoridespoeling en/of gekozen worden voor een tandpasta tegen gevoelige tanden.
De voordelen zijn u waarschijnlijk inmiddels wel duidelijk. Het probleem, de diepe pocket die niet goed te reinigen is, wordt zo veel mogelijk opgelost. Er wordt een goed reinigbare en gezonde situatie gecreëerd, met een minimale pocket. Hierdoor wordt de prognose voor het behoud van tanden en kiezen aanzienlijk verbeterd.
Apex resectie
Een ‘apex resectie’ is een chirurgische ingreep waarbij de punt (apex) van een wortel van een tand of kies wordt verwijderd, samen met het omliggende ontstoken weefsel. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd als een eerdere wortelkanaalbehandeling (endodontische behandeling) niet succesvol is geweest of als er een her-infectie is opgetreden.
Waarom wordt een apex resectie uitgevoerd?
Dit wordt meestal gedaan wanneer een wortelkanaalbehandeling niet voldoende was om de infectie te genezen of wanneer er opnieuw een infectie is ontstaan. Het doel is om de of kies te behouden, pijn te verhelpen en verdere verspreiding van de infectie te voorkomen.
De procedure
De tandarts of kaakchirurg zal een verdoving toedienen om het gebied rondom de tand of kies te verdoven. Dit zorgt ervoor dat de patiënt geen pijn voelt tijdens de ingreep.
Er wordt een kleine incisie gemaakt in het tandvlees om toegang te krijgen tot het ontstoken gebied.
Het ontstoken weefsel en een deel van de wortelpunt worden verwijderd.
De resterende wortel wordt mogelijk afgesloten met een klein vulmateriaal om her-infectie te voorkomen.
Tenslotte wordt het tandvlees gehecht.
Duur
De procedure duurt meestal ongeveer 50 tot 90 minuten, afhankelijk van de complexiteit.
Wat te verwachten na de ingreep
Er kan enige zwelling, pijn en een lichte bloeding optreden. De tandarts zal pijnstillers voorschrijven om het ongemak te verlichten.
Herstel
Het kan een paar dagen tot een week duren voordat het gebied volledig hersteld is. Gedurende deze tijd is het belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven en harde of kleverige voedingsmiddelen te vermijden.
Controle
Na de ingreep zal er meestal een controle afspraak worden gepland om te controleren of de genezing goed verloopt.
Risico’s en complicaties
Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s, zoals een her-infectie, schade aan omliggende zenuwen of een niet succesvolle genezing. Deze risico’s zijn echter zeldzaam.
Wanneer contact opnemen
Als er na de ingreep sprake is van hevige pijn, aanhoudende bloeding of koorts is het belangrijk om direct contact op te nemen met de tandarts.
Alternatieven voor apexresectie
Als een apexresectie geen optie is, kan extractie (verwijdering) van de tand of kies noodzakelijk zijn. Hierna kan de tand indien gewenst vervangen worden door bijvoorbeeld een implantaat, brug of kunstgebit.
Bacteriologisch onderzoek bij parodontitis
Parodontitis, een tandvleesontsteking met botafbraak, wordt veroorzaakt door bepaalde soorten bacteriën in de pocket, de ruimte tussen tand en tandvlees. Om na te gaan welke bacteriën aanwezig zijn heeft de tandarts een ‘paro test’ uitgevoerd. Hierbij wordt een monster genomen met behulp van een of meerdere papierstiften. Dit monster zal in het laboratorium worden onderzocht. De uitslag van het onderzoek is bepalend voor de wijze waarop de tandarts uw parodontitis het beste kan behandelen.
Mogelijkheid 1
Er worden geen schadelijke bacteriën aangetroffen.
De behandeling zal bestaan uit het optimaliseren van de mondhygiëne en het regelmatig reinigen van het gebit door tandarts/mondhygiëniste.
Mogelijkheid 2
Er worden wel schadelijke bacteriën aangetroffen.
Met behulp van antibioticum kunnen de schadelijke bacteriën worden opgeruimd. Eenmaal afwezig is gebleken dat ze niet meer terug kunnen worden gevonden in de mond. Het innemen van de medicatie moet worden gecombineerd met een gebitsreiniging om de werking optimaal te kunnen laten zijn. U krijgt verdere informatie ter begeleiding van de vervolgbehandeling.
Toelichting bij gebruik van antibioticum na parodontiumkweek
Als de uitslag na een bacteriekweek positief is kan een antibioticumkuur ervoor zorgen dat de schadelijke bacteriën worden verwijderd waarna “goede” bacteriën weer in evenwicht kunnen herstellen.
Om een maximaal resultaat te verkrijgen kunt u het beste de onderstaande volgorde aanhouden:
Spoelen met Perio-aid (0,12% chloorhexidine) 2 keer per dag, 1 minuut, beginnen 2 dagen voorafgaand aan de mondhygiëne behandeling en doorgaan tot een week na de behandeling.
2 uur voor aanvang van de mondhygiëne behandeling beginnen met de antibioticumkuur.
Als de Perio-aid niet voorradig is bij de apotheek kan ook worden gespoeld met Corsodyl mondspoeling.
Houdt u er rekening mee dat het niet raadzaam is alcohol te drinken tijdens de antibioticumkuur. Deze is dan minder werkzaam.
Houdt u er rekening mee dat alle antibiotica de anticonceptie verstoren.
Indien u Flagyl of Metronidazol als antibioticum voorgeschreven heeft gekregen kan het voorkomen dat u een metaalsmaak, diarree of hoofdpijn krijgt. Ook kan een allergische reactie optreden. Dit behoort tot de bijwerkingen en verdwijnt weer na het beëindigen van de kuur. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de praktijk.
Let op: geen antibiotica gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.