071-516 16 00
Minder spoed? Stuur een bericht
  • Endodontologie

    Ontstoken tandweefsel geneest niet meer
    Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

    Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?
    Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking.

    Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?
    Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

    De wortelkanaalbehandeling De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) 'levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling restaureert uw tandarts uw tand of kies met een vulling of kroon. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

    Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
    Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk.

    Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?
    Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

    Dit is informatie van het IvorenKruis.

  • Implantologie

    “Plezier in het werk is de sleutel tot succes”

    Elvi Brouwer heeft zich de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd in de implantologie, een echte passie. “Niets is mooier dan dat de klant tevreden, met een goed functionerend, mooi en blij gevoel afbehandeld is.”
    Naast algemene praktijk is implantologie uitgegroeid tot een groot deel van haar werkzaamheden. Zij behandelt klanten uit de eigen praktijk maar ook patiënten die door andere tandartsen en tandprothetici zijn verwezen.
    Ook komen er veel klanten op eigen initiatief om informatie in te winnen over de implantologische mogelijkheden die er zijn.

    Wat is een implantaat?
    Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese. Een implantaat kan worden aangebracht wanneer:
    • er één tand of kies ontbreekt;
    • er enkele tanden of kiezen ontbreken;
    • alle tanden of kiezen ontbreken.
    Het plaatsen van een implantaat
    In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer achttien jaar) een implantaat worden geplaatst. Voor een succesvolle behandeling moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen:
    • U moet voldoende kaakbot hebben voor de verankering van de implantaten.
    • Uw kaakbot moet gezond zijn.
    • Het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Is dat niet het geval dan wordt dit eerst behandeld.
  • Mondhygiëne behandeling

    Mondhygiëniste, Paro-preventieassistente of Preventieassistente?

    In onze praktijk hebben we verschillende zorgverleners aan het werk. We proberen ervoor te zorgen iedereen door de voor hem/haar juiste zorgverlener behandeld wordt. Het zal dus kunnen voorkomen dat u tijdens een van de behandelingen te horen krijgt dat u van de mondhygiëniste naar de paro-preventieassistente wordt overgeplaatst (omdat het beter gaat met het tandvlees en onderliggend bot) of dat juist een afspraak voor de mondhygiëniste wordt gepland terwijl u gewend was bij de preventie assistente te komen. We snappen dat het voor u soms niet helemaal duidelijk is wie er wat doet / mag doen.  Daarom leggen we het u graag uit. Bij iedere periodieke controle wordt uw mond gecontroleerd door een tandarts. Buiten het beoordelen van de tanden, kiezen en restauraties, zal de tandarts ook goed naar de slijmvliezen, tong en naar uw tandvlees kijken. Dit omdat gezond tandvlees en onderliggend bot de basis is voor een gezonde mond en een gezond lichaam. Uw tandvlees krijgt daarom een score, die aangeduid wordt met een PPS-score van 1 t/m 3. De PPS-score bepaalt of er vervolgens een behandeling nodig is bij de (paro)preventieassistente of bij de mondhygiëniste. De uitleg van de PPS-score vindt u onderaan dit artikel.


    Preventieassistente:
    
Een preventieassistente is een tandartsassistente die een extra opleiding heeft gevolgd om de gezondheid van het tandvlees te mogen beoordelen en tandsteen boven de tandvleesrand te mogen verwijderen. Blijkt bij de controle dat er tandsteen zit of dat u een lichte vorm heeft van tandvleesontsteking, gingivitis (PPS-score 1), dan zal de preventieassistente uw gebit reinigen, instructies geven indien nodig en vervolgens uw gebit polijsten.

    Paro-preventieassistente:

    Een paro-preventieassistente is een preventieassistente die een aanvullende opleiding van een aantal maanden heeft gedaan en daarmee ook patiënten mag behandelen waarbij de ruimte tussen de tand en het tandvlees al iets verdiept is (PPS-score 2). Zij heeft geleerd om voor deze patiënten zelfstandig een behandelplan op te stellen en werkt nauw samen met de tandarts en mondhygiënist op dit gebied. Ook patiënten die na behandeling bij de mondhygiënist(e) een stabiele situatie bereikt hebben, kunnen op een gegeven moment voor de nazorg gezien worden door de paro-preventieassistente.

    Mondhygiëniste:

    Onze mondhygiënistes kunnen patiënten behandelen met uitgebreidere tandvleesproblemen (PPS-score 3). Patiënten blijven vaak voor een langere periode onder controle bij de mondhygiëniste met als doel de tandvleessituatie gezond/ stabiel te krijgen en te houden. De mondhygienistes bij DeltaDents zijn daarnaast ook bevoegd om, indien geïndiceerd fluoride applicaties te geven.

    Uitleg van de PPS-score: